Att var med andra är det svåraste som finns. För vissa. Såna som jag. Eller rättare, det var.

Ända sen jag var liten har jag känt ett avstånd till andra människor.Jag har känt mig annorlunda och inte tillhörande. Ofta har jag tyckt att andra har så roligt men jag kan inte delta i den glädjen. Jag är alltför allvarlig eller tar allting så hårt.

Detta har lett till en stor inre ensamhet och ett ständigt sökande efter bekräftelse. Utifrån.

När jag gick i skolan var jag ett lätt offer för mobbarna. De kallades inte så på den tiden utan man sa att man blev retad. Jag var inte ensam om det men det var knappast någon tröst då när man gick med en plågsam knut i magen och ständigt var beredd på attack.

Först långt senare i livet har jag insett att det var min egen dåliga självkänsla som låg bakom dessa attacker. Barnen sa i klartext det jag kände och tänkte om mig själv.

Men det förstod jag inte då. Jag försökte istället att vinna gillande genom att vara duktig. Överduktig. Och piskade på mig om jag inte höll måttet. Det var jag själv som satte ribban och jag såg var gång jag misslyckades. Det var mest det jag såg. Inte alla gånger jag lyckades.

Känns mönstret igen?

Det är inte lätt att skapa en god relation till sin partner när man utgår ifrån att man inte duger. Man frågar sig varför relationen inte fungerar och kommer raskt på att det beror på honom. Han håller inte måttet. Han/hon kan inte göra mig lycklig. Det är lätt att peka finger på den andre och inte se de tre fingrar som pekar på en själv.

Insikten om detta mönster hos mig själv fick jag när jag verkligen kom i kontakt med sorg och smärta vid vår son Rickards bortgång. Jag gjorde en djupdykning i sorg och förtvivlan och detta öppnade upp för en ny medvetenhet. Jag fick släppa kontrollen över mig själv och mitt liv och överlämna till Universum/Gud/Alltet att svara för min fortlevnad.